• Magyar

Nyomkövetés Blog

Mennyire ad friss adatokat a GPS?

Információáramlás szempontjából kétféle GPS rendszert különböztetünk meg: az online GPS-t, és az offline GPS rendszereket.

Az online GPS-ek jellemzően telefonokon, táblagépeken, illetve egyéb interneteléréssel rendelkező eszközön futó alkalmazások. Bizonyos információkat a központi szerverre real-time (valós időben) tölti le, míg az állandó adatokat, térképeket a memóriában tárolja, így spórolva az adatforgalommal. Az online GPS-ek tagadhatatlan előnye, hogy segítségükkel az útvonalunkon előttünk bekövetkezett esetleges eseményekről (balesetek, elterelés, forgalmi torlódás, stb.) is tájékozódhatunk. 

Az offline GPS-ek nem rendelkeznek élő kommunikációs vonallal semmilyen központi rendszerhez, pusztán a memóriájukban tárolt adatokkal tudnak dolgozni. A gyártók, illetve a szoftverek fejlesztői időről-időre kiadnak bizonyos frissítéseket, amiket az eszköz használójának manuálisan kell feltelepítenie, frissítenie. 

Ez viszont egyrészt nem mindig egyszerű feladat, másrészt ezek az információk sokkal szegényesebb skálát ölelnek fel, mint az online rendszereké, mivel az alkalmi eseményeket nem tudják követni. A frissítések során bővülő információk köre többnyire ki is merül az olyan adatokkal, mint például az állandó kamerák helyzete, új útvonalak, új utak átadása, térképek bővülése, forgalmi rend változás, egyirányúsítások, körforgalmak kiépítése, közlekedési lámpák megjelenése új helyeken. 

Az elmúlt időszakban a díjköteles utak változása tette létfontosságává, és sürgetővé ezen rendszerek frissítését, sokszor nem kevés fejfájást okozva ezzel a sofőröknek. 

Említsünk még egy érvet az online rendszerek mellett? Mondtuk már, hogy a flottakövetési szolgáltatások csak az online rendszerekkel működnek? Az élő összeköttetés a központtal lehetővé teszi a navigáció mellett a gépjármű teljes felügyeletét a biztonsági szempontoktól a fogyasztáson át a kötelező pihenők betartásáig, rengeteg választható opciót. 

GPS árainkat itt tekintheti meg!

Hozzászólások
Még nincsenek kommentek
Hozzászólás írásához jelentkezzen be!