• Magyar

Gyakran ismételt kérdések

 • Kinyit 1. Miért kell fizetni érte?

  Az offline nyomkövető rendszerekkel ellentétben a nyomkovetes.net online kapcsolatot biztosít a gépjármű és a szerver között.

  Az ONLINE kapcsolatot egy, a készülékbe szerelt SIM kártya biztosítja GPRS és SMS kapcsolaton keresztül. Ezért az online rendszerek esetében, mint amilyen a nyomkovetes.net is, havi szolgáltatás díjat kell fizetni.

 • Kinyit 2. Mit jelent az online, vagy más szóval valós idejű követés?

  Online nyomkövető rendszerekek esetében — mint, amilyen a nyomkovetes.net is — a gépjárműben elhelyezett központi egység valós időben küldi be a pozícióra vonatkozó adatokat a központi szervernek. Ilyenkor a készülékben található SIM kártya GPRS kapcsolaton keresztül juttatja el a központi szervernek az adatokat.

  Az offline követő rendszereknél ezzel szemben, a központi egység nincs kapcsolatban a szerverrel. Általában egy memóriakártyára gyűjti az adatokat, és a gépjármű üzemeltetőjének minden alkalommal szét kell szednie a GPS készüléket, ki kell vennie a memóriakártyát és egy program segítségével utólag töltheti fel az eltárolt adatokat egy térképes szoftverre. Az ilyen eszközök ugyan általában havidíj nélkül üzemeltethetőek, nem teszik lehetővé a gépjármű valós idejű követését.

 • Kinyit 3. Mi az a GPRS?

  A GPRS egy csomagkapcsolt, IP-alapú mobil adatátviteli technológia.

  A GPRS (General Packet Radio Service) egy csomagkapcsolt, IP-alapú mobil adatátviteli technológia, amelyet GSM és IS-136 mobiltelefonok használnak. A GPRS adatátvitelt a szolgáltatók a hagyományos technológiák percalapú számlázása (amely nem veszi figyelembe, hogy adatforgalom is történt-e vagy csak készenléti állapotban volt a felhasználó) helyett adatmennyiség (kilobájt) alapján számlázzák ki. Hasznosítási területe a WAP, SMS és MMS mellett az internethasználat is, beleértve az e-mailezést. A jövőben várható az alacsony költségű IP-alapú telefonálás mobiltelefonokba való integrálása.

  A GPRS-szel is rendelkező 2. generációs (2G) mobileszközöket gyakran nevezik 2.5G-nek is, mert színvonala a 2G és a 3G között helyezkedik el. A kihasználatlan TDMA csatornák hasznosításával a GSM rendszerekben kínál egy mérsékelt adatátviteli sebességet (elméleti határ: 171,2 kbps), amely alacsonyabb a legújabb fejlesztésekénél. Eredetileg más standardok helyett fejlesztették, de azokat ehelyett GSM-re cserélték, így csak GSM-hálózatokban használják. A GSM release 97-től van integrálva. Szabványosítását korábban az ETSI végezte, ma a 3GPP.

  Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Gprs

 • Kinyit 4. Mi az a GPS alapú helyzetmeghatározás?

  A GPS az USA Védelmi Minisztériuma megbízására kifejlesztett és általa működtetett globális műholdas helymeghatározó rendszer, melynek segítségével a Föld bármely pontján bármikor meghatározhatjuk pozíciónkat, megközelítőleg 5-10 méteres pontossággal.

  A GPS (Global Positioning System) egy fejlett helymeghatározó rendszer, amellyel 3 dimenziós helyzetmeghatározást, időmérést és sebességmérést végezhetünk földön, vízen vagy levegőben. Pontossága jellemzően méteres nagyságrendű, de differenciális mérési módszerekkel akár mm-es pontosságot is el lehet érni, valós időben is. A GPS, mint számos más technológia esetében is, először katonai célokra lett kifejlesztve, de ma már széleskörű a felhasználása a civil lakosság minden rétegében. Nagy előnye, hogy adatait felhasználva szolgáltatások sorát élvezhetjük a kis méretű eszköz által és növelhetjük kényelmünket, biztonságunkat.

  Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/GPS