• Magyar

Nyomkövetés Blog

Műholdas nyomkövetés – elbújhatunk-e egyáltalán?

Aki el akar bújni a kíváncsi tekintetek elől, az általában valami rosszban sántikál. Kiváltképp, ha a műholdas nyomkövetők elől való elbújásról van szó. Persze, a céges autók vezetői semmit sem titkolnak, ugye? Ám amikor a cégvezető egyszer csak közli, hogy a közös munka eredményesebbé tételének érdekében innentől kezdve ragaszkodik a nyomkövetők alkalmazásához, mégis sok autóvezető kap jajgatva a fejéhez.

Aki talpig becsületes, annak eszébe sem jut, hogy:

  • üzemanyagot lopjon,
  • tiltott útvonalon haladjon,
  • vagy a kelleténél gyorsabban vezessen.

A műholdas nyomkövető pedig nem csak ellenőrzi az alkalmazottakat, hanem segítő jobbot is nyújt.

Azonnal jelzi a főnöknek, ha illetéktelenek nyitogatják a raktért, az ajtót, ha megpróbálják blokkolni a GSM/GPRS jelt, vagy ha kiszereltetik, vagy ha kiveszik az akkumulátort, beindítják a motort. Akár blokkolhatja is a motort a távolból. Naplózva lesznek a féklámpa kigyulladások, és akár a gyújtáslevétel is.

A műholdas nyomkövető társ a bajban, mely segítségével (az állandó kapcsolatnak hála) remekül alkalmazható a S.O.S. pánikjelző gomb is. A gépjárművédelmi felügyelet segítségével pedig egy esetleges autótolvaj is könnyebben, és gyorsabban tetten érhető. Jó hír, hogy a készülékek kijátszása pedig szinte lehetetlen.

A kérdés tehát nem az, hogy elbújhatunk-e egyáltalán a műholdas nyomkövető elől, hanem hogy el akarunk-e bújni? Azt, hogy mennyire nem érdemes, a fentiekben bizonyítottuk be.

Hogyan segítheti a hatósági ellenőrzést a nyomkövetés

Kimondva, vagy kimondatlanul, de egyértelmű, hogy a nyomkövetők fő feladata a biztonság megőrzése. A flottatulajdonosok számára egyrészt fontos a személyi biztonság, másrészt az is, hogy az autónak ne keljen lába. De ez utóbbi téma, azaz nevezetesen az autólopás minden autótulajdonost érzékenyen érint. Készüljön fel minden eshetőségre a nyomkövetők segítségével!

Nézzük, milyen jelei lehetnek a lopásnak! Egy igazán profi nyomkövető szolgáltatás lehetővé teszi az üzemanyagkontrollt, így ha gyorsan nyoma vész az üzemanyagnak, az már eleve gyanús. Ahogyan az is, ha az autó letér a térképről, azaz nem a már lefixált útvonalat követi. Hirtelen indokolatlanul, és a megengedettet jóval túlhaladó mértékben megnő a sebesség? Több, mint gyanús. 

Akkor is kezdjen el rosszra gondolni, ha az elektronikus menetlevél egyes adatai (menetidő, állásidő, távolság, indulás, érkezés) nem épp az ön kívánalmai szerint alakulnak. 

Természetesen először mindig hívja a sofőrt, hogy megtudja, valós-e az aggodalma. (Ha a sofőr bajba kerül, azt egy pánik gomb segítségével is tudathatja Önnel.) Ha ő nem jelentkezik, akkor már nyomós oka van rá, hogy értesítse a hatóságokat. Ha bebizonyosodik, hogy az autóját ellopták, a nyomozást jelentősen megkönnyítik a rendelkezésére álló fenti adatok, de mindenek előtt blokkolja a motort a távolból, SMS-en keresztül. 

Egy nem céges autó esetében már az ajtónyitás érzékelése is elegendő bizonyíték a lopásra, pláne, ha a gyújtásfigyelő is pirosat jelez.

De legyen akár egy egész flottája, vagy csak egyetlen járgánya, a gépjárművédelmi felügyelet szolgáltatásának megrendelésével teljesen megnyugodhat. Esemény esetén azonnal értesíti egy diszpécser, és ha nem éri el Önt, menedzseli a hatósági intézkedést. Nélkülözhetetlen szolgáltatás, ha növelni szeretné a gépjármű előkerülési esélyét.

Kijátszható-e a nyomkövető?

Ki lehet-e játszani a beépített GPS nyomkövetőt? Sok céges autót vezető fejében fordult már meg a fenti gondolat.

Nos, rossz hírünk van a szállítmányozó/fuvarozó cég alkalmazottjai számára. A GPS, avagy blokkoló használata egy céges autó esetében egyáltalán nem megoldás. Amint újra lesz jel, a pozíciót ugyanúgy el fogja küldeni az illetékesek számára. Sőt, van olyan rendszer, ami már a blokkolásról is értesítést küld. 

Persze, jöhet még mellé egy GSM blokkoló is, de nem igazán van értelme. A főnök azonnal értesül a jel megszűnéséről. Az is naplózva lesz, ha kiszereltetik, vagy ha kiveszik az akkumulátort. Persze, azt bárki megteheti, hogy blokkolja a GSM/GPRS jelt, majd egy kis kitérő után ugyanoda tér vissza, ahonnan indult, de ez a megoldás több sebből vérzik. Egyrészt van telefon, amin felhívhatják a sofőrt, másrészt a nyomkövetők zöme a megtett kilométereket is számolja. Figyelembe kell venni a távoli motorblokkolást is, melyet SMS-en keresztül kezdeményezhet a (joggal) bizalmatlan főnök.

A nyomkövető rendszerek nagyon összetettek. Naplózzák az ajtónyitást, a féklámpa kigyulladásokat, és akár gyújtáslevételt is.

A GPS nyomkövető rendszer magas fokú biztonságot nyújt a járműlopások ellen is. Néhány további, praktikus jellemző: állandó kapcsolat, azonnali riasztás üzemanyaglopás esetén, gyújtásfigyelés, üzemanyagkontroll, ajtónyitás érzékelése, raktérnyitás érzékelése. A CANBUS adatok többek között informálnak a vezetési időről, a kilométeróra állásáról is.

Ha a fentieket átgondoljuk, akkor egyértelmű, hogy egy nagyobb gépjárműflottával rendelkező cég esetében elengedhetetlen a GPS nyomkövető használata. A készülékek kijátszása pedig szinte lehetetlen.

Riasztó, vagy nyomkövető?

Riasztót, vagy nyomkövetőt vegyünk, ha lehetőségünk adódik rá? A kérdésre egy kérdéssel válaszolunk: Miért ne lehetne mindkettőt? Ha biztonságra vágyik, akkor a nyomkövető a megoldás, ami egyfajta riasztóként is funkcionál, de annál sokkal több!

Az autóriasztók felett egyre inkább eljár az idő. Egy riasztó ugyanis elég kellemetlen helyzetekbe sodorhatja az autótulajdonost. Először is, sokszor riaszt tévesen, ami felesleges stressznek teszi ki az embert. Ez csak oda vezet, hogy már nem tudjuk igazán komolyan venni az eszközt. Másodszor, a tolvajok már úgy ismerik a riasztók hatástalanításának módjait, mint a saját tenyerüket. Ha pedig ellopják a féltett járművet, ugyan mi rá a garancia, hogy az autó meglesz?

Ezzel szemben a műholdas nyomkövető reális esélyt nyújt arra, hogy akár egy napon belül visszakaphassuk az ellopott járművet. Persze, csak abban az esetben, ha el tudják lopni, ugyanis fix módon, rejtetten kerül beépítésre. Ezen kívül érzékelhetjük vele az ajtónyitást, a raktérnyitást, sőt, akár távoli (SMS-en keresztüli) motorblokkolásra is van lehetőség. A középkategóriás nyomkövetők már tudják mindezt! Akár 24 órás gépjárművédelmi felügyeletet is kérhet járművéhez. Ez 24 órás diszpécserszolgáltatást jelent, és azonnali értesítést kap esemény esetén. A munkatársak akár hatósági intézkedést is indítanak, ha Ön nem elérhető. A GPS nyomkövetés valós idejű, 10 másodpercenkénti, azaz folyamatos. 

Felejtse el az egyszeri riasztásra képes riasztókat, kövesse nyomon autója helyzetét, így vészhelyzetben is megőrizheti a hidegvérét.  

Milyen költségei vannak a nyomkövetésnek?

Drága-e a nyomkövetés? Attól függ, honnan nézzük. Ha azt is figyelembe veszi, hogy mit kap a pénzéért cserébe, akkor azt kell mondanunk, hogy megéri az árát. Hiszen segítségével kalkulálható az üzemanyagfogyasztás, megakadályozhatók a benzinkúti csalások, az elkalandozások. Egy cég mindenképp spórol vele a költségein.

Minden megbízható, megfelelőségi tanúsítvánnyal rendelkező nyomkövetőnek, és szolgáltatásnak megvannak a saját költségei. Az ügyfél általában választhat alap-, közép-, és professzionális kategória közül. Az egyes nyomkövetők más és más hasznos funkciókat tartalmaznak.

Nézzünk meg párat ezen funkciók közül! A valós idejű folyamatos GPS nyomkövetés (10 mp-ként) nálunk minden készülékhez adott. Ahogyan a folyamatos GPRS kapcsolat is.

További hasznos funkciókra néhány példa:

  • USB-s szivargyújtóról való üzemeltethetőség, tölthetőség
  • Üzemanyaglopás esetén azonnali riasztás SMS-ben
  • S.O.S pánikjelző gomb
  • Gyújtásfigyelés
  • Üzemanyagkontroll
  • Ajtónyitás, Raktérnyitás érzékelése
  • CANBUS adatok fogadása gépjárműből (pl.: elfogyasztott üzemanyag, összes üzemanyag, pillanatnyi üzemanyag, kilométeróra állása)

Az árak egységesek, és folyamatos terméktámogatást biztosítunk. A következő készülékek rendelhetőek: GPS készülék, Professzionális CANBUS-os GPS nyomkövető készülék, Kapacitív Üzemanyag-szonda, E-útdíj OBU S550 (havidíjmentes), CANBUS riasztó (SMS értesítés riasztás esetén).

Nézzük, milyen eszközökért, szolgáltatásokért van még módunk megfizetni. Az alap GPS nyomkövető készülékhez általában díjtalanul hozzájuthatunk.

Az alap, normál és extra nyomkövetésen kívül megrendelheti még a nemzetközi nyomkövetést (EU vagy Világ) is. Ezen kívül díja van a 24 órás gépjárművédelmi felügyeletnek is. Természetesen számolnia kell beszerelési költséggel.

Válasszon okosan a készülékek, és szolgáltatások közül, és élvezze a nyomkövetés megannyi előnyét!

 

Milyen munkák elképzelhetetlenek GPS nélkül?

Egyes munkák, mint például a kamionosok, mentősök, taxisok munkája, bizony manapság szinte már elképzelhetetlen GPS nélkül. Megmutatunk pár funkciót, ami különösen jól jön, ha az ember szeretne helyt állni a fenti foglalkozások valamelyikében.

A kamionosok számára olyan GPS-t ajánlunk, amely tisztában van a tengely, a magasság, időpont és egyéb korlátozásokkal. A kamionosokra szabott GPS-be be lehet táplálni a kamion adatait (hosszúság, szélesség, magassá), és a veszélyes anyagokat is. A jó kamionos navigáció arrafelé terel, ahol a sofőr üzemanyagot tud megtakarítani. Figyelemmel van tehát a rakomány milyenségére. Sőt, már van olyan sebességtartó automatika is, mely GPS segítségével előre feltérképezi a jármű előtti út domborzatát. Az optimális haladási sebesség meghatározásával pedig üzemanyag megtakarítás érhető el.

A naprakész, frissített térkép minden esetben nélkülözhetetlen. Szükséges jó a TMC vevő, a valós idejű forgalmi információk alapján történő útvonaltervezéshez. 

A navigációs készülékekkel felszerelt mentőkocsik gyorsabban érkezhetnek a bajba jutottakhoz, ami életmentő is lehet. A sürgősségi gépjárműves funkciók is igen fontosak.

Még a legdörzsöltebb taxis is örül annak, ha a GPS-e segítségével gyorsabban ki tud szállni egy adott címre, vagy, ha időben hírt kap az esetleges útlezárásokról. Az az utas, aki elégedett a taxis szolgáltatásával, nagyobb eséllyel lesz visszatérő vendég. A POI adatbázis taxisok számára a legjobb, hiszen ezáltal könnyen megtalálja a fontosabb épületeket, csomópontokat.

A mai modern világ egyik mankója a GPS, és sok, utazással járó munkakör művelőinek életét könnyíti meg.

Csak GPS? Avagy indul a navigációs Ki mit tud!

Manapság a multifunkciós készülékek életünk szerves részét képezik. Az asztali DVD, és VHS lejátszó szerepét kiváltották a táblagépek, és a PC-ket, a bunkofonokat pedig „okos” telefonok taszították le a trónról. Miért is ne követhetné ezt a vonalat az autónkba épített navigációs rendszer is?  

Nézzük, mire jó még a navigációs rendszer! 

Multimédia lejátszás

Ha a pihenőidőnket töltjük az autófülkébe szorulva, vagy ha csak hiányoznak a szeretteink, jól esik az embernek visszaidézni, látni, és hallani a közös boldog pillanatokat. Családi videók, képek, vagy akár egy jó vígjáték újra szárnyakat adhat!

E-book olvasó

Ok, nyilván nem fogja senki egy ilyen készüléken olvasni Tolkien regényeit, de egy műszaki leírás, használati utasítás, vagy egyéb olyan dokumentum elérhetősége nagysegítségünkre lehet egy-egy technikai probléma elhárításában.

Játékok

Persze munka, vagy vezetés közben szó se lehet róla, de azért gondoljunk csak bele! Egy útlezárás, vagy dugó alkalmával, amikor akár órákra is meg vagyunk bénítva, melyik a jobb? Idegesen számolni a perceket, és a métereket, vagy elütni az időt? 

Ha van a készülékünkön egyéb videobemenet, akár a tolatókamera képét is megjeleníthetjük rajta. Egy monitorral kevesebb takarja a kilátást a szélvédőn.

Összekapcsolható a mobilunkkal? Tökéletes kijelzős kihangosító! +1 pont a biztonságos vezetésért!

MP3 lejátszás! Akár járművünk audiorendszerén keresztül FM transmitterrel, vagy AUX kábellel. Nem gond, ha régi típusú a rádiónk, egy ilyen rendszerrel karöltve új lehetőségek nyílnak meg előtte. 

A mai korban egyértelmű az igény arra, hogy a navigációs rendszerünk sokoldalú legyen. Mivel a rendszer komplikáltabb, ez komolyabb hardvert igényel. Ha jót akarunk, érdemes a közép árkategóriától fölfelé keresni az Igazit. 

Mennyire ad friss adatokat a GPS?

Információáramlás szempontjából kétféle GPS rendszert különböztetünk meg: az online GPS-t, és az offline GPS rendszereket.

Az online GPS-ek jellemzően telefonokon, táblagépeken, illetve egyéb interneteléréssel rendelkező eszközön futó alkalmazások. Bizonyos információkat a központi szerverre real-time (valós időben) tölti le, míg az állandó adatokat, térképeket a memóriában tárolja, így spórolva az adatforgalommal. Az online GPS-ek tagadhatatlan előnye, hogy segítségükkel az útvonalunkon előttünk bekövetkezett esetleges eseményekről (balesetek, elterelés, forgalmi torlódás, stb.) is tájékozódhatunk. 

Az offline GPS-ek nem rendelkeznek élő kommunikációs vonallal semmilyen központi rendszerhez, pusztán a memóriájukban tárolt adatokkal tudnak dolgozni. A gyártók, illetve a szoftverek fejlesztői időről-időre kiadnak bizonyos frissítéseket, amiket az eszköz használójának manuálisan kell feltelepítenie, frissítenie. 

Ez viszont egyrészt nem mindig egyszerű feladat, másrészt ezek az információk sokkal szegényesebb skálát ölelnek fel, mint az online rendszereké, mivel az alkalmi eseményeket nem tudják követni. A frissítések során bővülő információk köre többnyire ki is merül az olyan adatokkal, mint például az állandó kamerák helyzete, új útvonalak, új utak átadása, térképek bővülése, forgalmi rend változás, egyirányúsítások, körforgalmak kiépítése, közlekedési lámpák megjelenése új helyeken. 

Az elmúlt időszakban a díjköteles utak változása tette létfontosságává, és sürgetővé ezen rendszerek frissítését, sokszor nem kevés fejfájást okozva ezzel a sofőröknek. 

Említsünk még egy érvet az online rendszerek mellett? Mondtuk már, hogy a flottakövetési szolgáltatások csak az online rendszerekkel működnek? Az élő összeköttetés a központtal lehetővé teszi a navigáció mellett a gépjármű teljes felügyeletét a biztonsági szempontoktól a fogyasztáson át a kötelező pihenők betartásáig, rengeteg választható opciót. 

GPS árainkat itt tekintheti meg!

Milyen járművekbe szerelnek leginkább nyomkövetőt?

A gyakorlat azt mutatja, hogy a nyomkövetők alkalmazása a kis-és nagytehergépkocsik esetében a leggyakoribb. A GPS nyomkövetőkben főként a logisztika látta meg a fantáziát. A szállítmányozással foglalkozó cégek a műholdas nyomkövető rendszer segítségével ugyanis csökkenteni tudják a költségeiket, és képesek hatékonyságuk növelésére is.

A nyomkövetők egyértelműen támogatják a cég és a tulajdonos érdekeit. Használatával útvonal optimalizálással elérhető az üzemanyag megtakarítás. A térképes felületen nyomon lehet követni a járművek útját, ezáltal könnyebbé válnak a vezetői döntések. Ellenőrizhetik a szállítási folyamatokat, és szükség esetén intézkedhetnek a felmerült problémákkal kapcsolatban. Az sem utolsó szempont, hogy a fuvarozókkal történő elszámolás így teljesen átlátható.

Vegyünk például egy késztermékszállító gépkocsit, melybe a nyomkövetőn kívül olyan extra szolgáltatásokat is beszereznek, mint például a hőmérséklet - és ajtónyitás érzékelők. 

A műholdas nyomkövetők támogatják a vállalkozásokat abban, hogy működésük kiszámíthatóbb legyen. Akár prémium minőségű flottamenedzsmentet is létrehozhatnak! A rendszer segít motiválni az értékesítőket is. 

 

A GPS nyomkövető lopás ellen is véd

 Ha eddig csak álmodoztál egy segítőről, aki rögtön szól, ha lopják a kocsidat, ne csak álmodozz, mert már számodra is elérhető egy rendszer, mely ilyen néma segítőként funkcionálhat az életedben. Szeretni fogod!

Ha a középkategóriájú FIX, vagy a professzionális CANBUS GPS nyomkövetőt választod, olyan szolgáltatásokat is kapsz a csomagokkal együtt, melyek védik autódat a lopás ellen. 

Kezdjük talán azzal, hogy a fenti GPS nyomkövető rendszerek fixen, rejtetten kerülnek beépítésre, hogy az alkalmi tolvajok szeme elől jól el legyenek rejtve.

Nyugodtan alhatsz! A GPS azonnal riaszt a telefonodra küldött SMS-en keresztül, ha például valaki beindítja a gyújtást. Megszólal a riasztó az autódban? A rendszer tüstént riaszt, és még időben intézkedhetsz. De akkor is résen van, ha ajtónyitást, vagy raktérnyitást érzékel.

 A legszebb az egészben pedig az, hogy a fenti zűrös esetekben agybaj kapása helyett képes leszel a motort a távolból, SMS-en keresztül blokkolni. Ez igazán jó hír! Utána már csak a rendőrséget kell értesítened.

Szeretnél teljes körű védelmet? Válaszd multifunkcionális riasztó és nyomkövető készüléket, és akadályozd meg, hogy az autódnak esetleg örökre nyoma vesszen!

További biztosítékot szeretnél? A Gépjárművédelmi Felügyeletet, és a Flotta Felügyeletet Neked találtuk ki! 24 órás diszpécserszolgáltatásunk azonnal értesít esemény esetén, és menedzseli a hatósági intézkedést is. 

 

 

 

 

Page 1 of 812345...Last »