• Magyar

Nyomkövetés Blog

Hogyan tájékozódnak a pilóták a levegőben?

Az utasszállító repülőgép nehéz teste felszáll és elegánsan úszik a levegőben. Bízol a pilótában. Mi mást tehetnél? Ő a levegő királya és kiválóan tájékozódik a légtérben. Mindig tudja, hol van éppen. De honnan tudja? Gyere, kukkantsunk be kicsit a pilótafülkébe. 

A repülőgép pilótájának a repülés minden egyes pillanatában tudatában kell lennie a gép tartózkodási helyével (földrajzi koordináták, magasság). Ezen kívül ismernie kell például a t, irányát, magasságát, sebességét és a pontos útvonalat. 

A GPS, mint a pilóta jobb keze

A GPS segítségével történő tájékozódás igazi felüdülés a pilóták számára a földi radarjelek alapján történő navigáció után. Ez teljesen érthető, hiszen a leszállópálya megközelítése műholdak segítségével sokkal kényelmesebb. Miért is? Azért, mert ezzel a módszerrel már nem szükséges a pálya szakaszos megközelítése, a gépek közvetlenül, egyenesebb vonalban veszik célba a leszállópályát. 

Simább landolás, nagyobb üzemanyag megtakarítás. Tiszta főnyeremény. Az utasok, a személyzet, sőt, még a környezet is hálás a GPS „gondoskodásáért”. Nem csoda, mivel használatának nyomában csökken a zajterhelés, és a környezetszennyezés is.

Te, mint pilóta

Tegyük fel, hogy amatőr repülős vagy, és épp útvonalat tervezel. Az első dolgod, hogy megnézed a napi légtérfelhasználási tervet, és a légtérigénylőt is értesíted a keresztülrepülési szándékodról. Ezután egy repülős térképre bejelölhetsz minden, az utaddal kapcsolatos, fontosabb pontot. 

Ha kész a térkép, jöhet a repülési navigációs terv kitöltése, melyben az összes fontos információ szerepel. Ilyen például az irányszög, a rádiófrekvencia, a (tartalék) üzemanyag feltüntetése, a magasság, a repülési idő, stb. Mielőtt elindulsz, nézd át a teljes repülési útvonalat a Google Earth-ön, és készíts repülési tervet is, amit majd az irányítónak adj le!

Repülni tudni kell!

Persze, bármilyen elektronikus navigációs berendezést be lehet programozni, de mit teszel, ha beadja a törölközőt? A nagy repülőgépek robotpilótái sem tudnak mindennel megbirkózni, és akkor ismerni kell a repülés minden csínját-bínját, az emelkedést, a süllyedést, a fordulózást, stb.

Repülés helyett mégis maradnál a földön? Nézd meg itt, mit kínálunk a számodra! 

 

 

Hozzászólások
Még nincsenek kommentek
Hozzászólás írásához jelentkezzen be!