• Magyar

Nyomkövetés Blog

A nagy GPS összehasonlítás

Vajon mely autós navigációs készülékek a legjobbak? Egyáltalán, mit tudnak ezek a készülékek, mitől jobb az egyik, mint a másik? 

Ma már olyan sokféle márkából választhatunk a piacon, hogy nem győzzük a fejünket kapkodni. Ezek közül néhány a teljesség igénye nélkül: Garmin, WayteQ, Navon, TomTom, Alcor, Alpine, ATD, Becker, Evolio, Navon.

Az árak, és a minőség, tudás között általában van összefüggés: a legolcsóbb készülékek már huszonezer forinttól kaphatóak, de tudásuk elég csekély. Akik többre vágynak, azok akár 130 000 Ft körüli árat, vagy még többet is kifizethetnek egy szuperebb darabért. 

 

A legfontosabb funkciók, jellemzők: 

Kártyaolvasó, érintőképernyő, USB adatátvitel. A processzor órajel 500-800 MHz között mozog. A leggyakoribb képernyőméretek: 4,3” és 5”, de a polcokon találunk 6,1” és 7” méreteket is. A kijelzők felbontása jellemzően 480 x 272, vagy 480 x 800 pixel.

A GPS készülékek akkumulátorral működnek, készenléti idejük 1-2,5 óra, de vannak 4-5 órás készenléti idejű darabok is. Ritkaságszámba megy, de létezik 8 órás készenléti idővel rendelkező navigációs készülék is.

Szélesség: nagyjából 126-196mm közötti, magasságuk 78-114 mm között mozgolódik, vastagságuk általában 15-23 mm között helyezkedik el. Súlyuk 148-352 gramm.

Extrák: 

  • Bluetooth, WLAN adatátvitel.
  • FM transzmitter, hogy a GPS-en tárolt zenéket hallgatni tudjuk az autós rádión keresztül.
  • TMC vevő, a valós idejű forgalmi információk alapján történő útvonaltervezéshez.
  • POI adatbázis, mely felsorolja a számunkra valamiért hasznos, és érdekes helyeket, például hoteleket, éttermeket, látványosságokat.
  • A jobb készülékek esetében a belső memória elérheti a 8192 MB-ot is.
  • Média lejátszó funkció, mellyel videókat, zenéket játszhatsz le.

Érdekesség: létezik olyan GPS készülék, ahol a GPS műhold vevő csatornáinak száma eléri a húszat.

Hozzászólások
Még nincsenek kommentek
Hozzászólás írásához jelentkezzen be!