• Magyar

Nyomkövetés Blog

Nyomkövetés a hadiiparban

A globális helyzetmeghatározó rendszer, azaz a GPS (Global Positioning System) első használója az amerikai hadsereg volt. A nukleáris csapásmérő erők titkos technológiájaként tartották számon. A GPS ma is a hadiipar védelmi, és támadó rendszerének szerves része. Tekintsünk be együtt a hadiipar világába néhány érdekesség erejéig!

A GPS gyakori felhasználási területei

Katonai tájékozódás (egyes harcosok éjszakai mozgásának figyelemmel követése, fegyverirányítás, GPS-irányította bomba technológia, léginavigáció).

Érdekesség

Az USA-ban tilos exportálni olyan vevőt, amely 18 km magasság és 515 m/s sebesség fölött működőképes. Ennek oka, hogy ezek a paraméterek a cirkáló rakéták és a ballisztikus rakétafejek jellemzőivel függenek össze. Emiatt az USA kormánya ellenőrzi a polgári felhasználásra szánt GPS vevők (mikroáramkörök) exportját. 

Műholdak, és az azokat megsemmisítő rendszerek

A műholdak minden haderővel rendelkező ország előtt hatalmas fontossággal bírnak, hiszen szerepük van a felderítésben, a kommunikációban és navigációban is. Ráadásul, egy fegyveres konfliktus esetén semlegesíteni kell az ellenséges haderőt támogató műholdrendszereket. 

Az Egyesült Államokban, és Kínában már készült olyan rendszer, amellyel sikerült ezt megoldani. Az amerikaiak Vought AGM-135 ASAT (Anti-Satellite Weapon, műholdelhárító fegyver) rendszere 1982-ben semmisítette meg a P78-1 amerikai műholdat. A programot a sikeres teszt ellenére 1988-ban leállították. Egy másik amerikai rendszernek, az Aegis-nek légvédelmi és rakétavédelmi feladatai voltak, egy meghibásodott felderítő műholdat, az USA-192-est semmisítették meg vele 2006-ban. 

A kínaiak 2007. január 11-én hajtottak végre sikeres műhold-megsemmisítő műveletet  a DF-21 közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával.

Tudta? 

A műholdak nukleáris robbantást érzékelő eszközökkel (optikai, röntgen, elektromágneses impulzus érzékelő, valamint dózismérő) is fel vannak szerelve.

Ha hiba van

A GPS vevők meghibásodása sajnos tragédiát is okozhat a hadseregben, például, ha a GPS-re hangolt eszközök nem tudják fogni a műholdak jeleit. Meghibásodások miatt egyes csúcstechnológiás hadiipari fejlesztések is sérülékennyé válhatnak, s akár működésképtelenség is előfordulhat.

Zavarórendszerek

Ma már léteznek olyan orosz, kínai és észak-koreai katonai zavarórendszerek, melyek képesek helyileg zavarni a GPS-jeleket, s így elérhetetlenné tenni egy bombát, vagy rakétát, ami GPS-műholdak jelei alapján találja meg a célpontját.

Robotizált jet-ski az U.S. Navy-ban

Hallott már az U.S. Navy által tesztelt robotizált jet-ski-ről, a Harbor Wing X-1 prototípusról? A beprogramozott útvonalat automatikusan végrehajtja. Képes távirányítással, illetve GPS jel segítéségével alapján automatán is működni. Feladata a hazai, vagy a flotta tagjai által látogatott külhoni kikötők, és így az amerikai hadihajók védelme. Rendelkezik radarra, megfigyelő kamerarendszerrel, szonárral is. Segít felderíteni a búvárokat, úszókat, kis csónakokat.

Vegyi-, sugárfelderítő jármű a Magyar Honvédségben

A Magyar Honvédség rendelkezik vegyi-, sugárfelderítő járművel (BTR-80 VSF), ami a vegyi- és sugárfelderítő alegységek eszköze. Feladata: mintavétel a vegyi-, sugár- és biológiai anyagokkal szennyezett területekről, valamint a harcjármű helyzetének meghatározására GPS berendezéssel.

Hozzászólások
Még nincsenek kommentek
Hozzászólás írásához jelentkezzen be!