• Magyar

Nyomkövetés Blog

Mit tegyek, ha ellopták az autómat?

A dolgos hétköznapokon nem igen gondolunk arra, mi a teendő akkor, ha egyszer csak ellopják az autónkat. Sajnos egy autótulajdonos sem tudja kivonni magát a kockázat alól és mikor szembesül a ténnyel, hogy autólopás áldozata lett nem árt, ha tudja, mit kell tenni.

 

Először is nem mindegy a helyszín, mivel ha esetleg parkolóházból, vagy zárt térből lopták el a kocsit, úgy fontos, hogy ne nyúljunk semmihez. Azonnal hívjuk a rendőrséget (a 112-es segélyhívó számon) és jelentsük be a lopást. Ők kiérkezve helyszíni szemlét tartanak és a nyomok alapján próbálják rekonstruálni a történteket. Magát a feljelentést személyesen kell megtennünk a rendőrségen. Vigyük magunkkal az autó papírjait, de ha esetleg a forgalmi engedélyt is ellopták a kocsival együtt, úgy az autó adásvételi szerződésével tudjuk igazolni, hogy mi vagyunk a tulajdonosok. Ahhoz, hogy az autót minél hamarabb megtalálják, minden ismertetőjegyéről tájékoztassuk a hatóságot. Lehetőségeinkhez mérten minél hamarabb tegyük meg a feljelentést és mindenben működjünk együtt a rendőrséggel. Ez azért is fontos, mert amennyiben rendelkezünk casco biztosítással, úgy a biztosító társaságot is értesíteni kell, ők pedig fokozottan figyelnek a részletekre.

Amennyiben mi is bekapcsolódnánk a keresésbe, úgy érdemes nagyobb parkolókba, esetleg bevásárló központok parkolójában körülnézni. A nagyobb helyeken, ahol sok autó van egyszerre, nem tűnik fel egy feltört ajtó, de sokszor egy betört ablak sem. Az elkövetők sok esetben ilyen helyen „pihentetik” az ellopott autót pár napig. Mindezt azért teszik, mert ennyi idő alatt kiderül, volt-e GPS nyomkövető a kocsiban. Sokszor a nyomkövető nagyon hamar megoldhatja a problémát, mivel segítségével könnyen bemérhető a gépjármű, sőt sok esetben, ha a GPS-t blokkoljuk, az autó automatikusan leáll.

Fontos, hogy ha megakadályozni nem is tudjuk a lopást, tehetünk azért, hogy a megelőzzük azt. Készítsünk képeket az autónkról, így bármi is történik, sokkal könnyebb lesz az azonosítás. Ha megtörténik a baj, könnyen feltölthetjük az autó adatait a képekkel együtt közösségi oldalakra, így ismerőseink is segíthetnek a keresésben. Telepítsünk GPS nyomkövetőt autónkba, mivel segítségével nagyon hamar pontot tehetünk az ügy végére, ha esetleg mégis lopás áldozatai lennénk. Soha ne tartsuk a kocsiban a forgalmi engedélyt, mert ha azzal együtt lopják el az autót, az nagyban megkönnyíti a tolvajok dolgát az autó értékesítésében.

Hozzászólások
Még nincsenek kommentek
Hozzászólás írásához jelentkezzen be!