• Magyar

Nyomkövetés Blog

Mi az a háromszögelés?

Te tudod, hogy mi a csoda az a háromszögelés? Ha röviden szeretnénk válaszolni, azt mondanánk, hogy a GPS rendszer alapja. Ugye Te sem elégszel meg ennyi magyarázattal? Nézzük meg hát közelebbről, ámde közérthetően, hogy mit is takar ez a kifejezés.

Azt biztosan tudod, hogy a GPS nyomkövetés során a pozíciónk a műholdaktól mért távolság alapján kerül kiszámításra. A háromszögelés módszere valójában két ismert ponton, és az aktuális pozíciónkon alapszik. Ekkor a két pont közé egyenest lehet húzni, s ezek metszéspontja a helyzetünk. Azaz, ha ezt a két távolságot ismerjük, a helyzetünk a síkban meghatározható. Tehát, a háromszögelés során háromszögekkel kerül megállapításra egy ismeretlen pont (vevő) térbeli helyzete.

Az igazság az, hogy a földfelszíni pozíció megismeréséhez nem elég három műhold, szükség van legalább négy műholdra, a geodéziai GPS műszereknek pedig ötre. A méréshez pedig ismernünk kell a vevő és a műholdak távolságát, a műholdak aktuális pályáját, és kisugárzott jelének megérkezési idejét. 

Mindezek érdekében a GPS-vevőnek tudnia kell a műholdak atomóráinak pontos idejét is. A GPS vevő a PRN kódot használja ehhez, hiszen ez mutatja a vevőnek, hogy mely műholdtól, milyen álvéletlen jelsorozat érkezésére számíthat. A vevő a megkapott, és a várt jel ismeretében járatja saját óráját. Azt is figyelembe kell venni, hogy az atomórák nem tökéletesek, így a földi állomásoknak olykor korrigálniuk kell őket.

A képlet tehát: műhold távolsága= időbeli különbség * rádióhullámok terjedési sebessége.

Röviden, és tömören ezt takarja a háromszögelés módszere.

Hozzászólások
Még nincsenek kommentek
Hozzászólás írásához jelentkezzen be!