• Magyar

Nyomkövetés Blog

GPS koordináták: számítások, és formátumok

A WGS84 az egyik leggyakoribb koordináta rendszer Magyarországon. A GPS mérések koordináta rendszerének is szokás hívni. Egy más megfogalmazás szerint nem más, mint a GPS-műholdak által sugárzott fedélzeti pályaadatok vonatkoztatási rendszere, geodéziai világrendszer. 

A WGS84 (World Geodetic System) középpontja a Föld tömegközéppontjában van, vagyis geocentrikus elhelyezésű alapfelület. A WGS84 közzétételéért az USA védelmi minisztériumának katonai térképészeti szolgálata a felelős. Eredeti célja globális méretű katonai navigációs és térképészeti feladatok megoldása volt. A magyarországi katonai topográfiai térképek is ebben a vetületben készülnek. 

Ez az egyezményes földi vonatkoztatási rendszer az alábbiakat foglalja magába: a Föld normálalakja, normál nehézségi erőterét meghatározó adatok, földi vonatkoztatási koordinátarendszer, geopotenciál modell, és globális geoidkép, WGS84 rendszer és különböző geodéziai dátumok közötti átszámítási paraméterek, vetületi síkkoordináta-rendszer.

A műholdas helymeghatározás elve: három távolságmérés alapján, három ismert sugarú és középpontú gömb metszése adja a földi ismeretlen pont helyzetét. Mivel a vevő órahibáját is számításba kell venni, három helyett minimum négy műhold észlelésére van szükség. A WGS84 egy olyan forgási ellipszoidot jelöl, mely magában foglalja az egész Föld tömegét. A három koordináta: az ellipszoidi földrajzi szélesség, a földrajzi hosszúság és a vonatkoztatási ellipszoid feletti magasság. 

A WGS84, és a másik leggyakoribb koordináta rendszer, az EOV (Egységes Országos Vetületi)  között sokszor van szükség átszámításra, melyhez már számos átszámító alkalmazás is rendelkezésre áll.

 

 

 

 

 

Hozzászólások
Még nincsenek kommentek
Hozzászólás írásához jelentkezzen be!