• Magyar

Nyomkövetés Blog

Gps készülék használata külföldön: mire figyeljünk?

Igen, a Google Térkép okostelefonon használva igényli a mobilnetes kapcsolatot, mégis van remény arra, hogy olcsón megúszd a kiruccanást! Ám vigyázat! Ugyan a Google Térkép vektoros megjelenítést használ, ami csak néhány megabájtos adatforgalmat jelent neked, ez külföldön mégis drága lehet. Az EU-n belül még egész jók a tarifák, de egyéb országokban akár több tízezer forint is lehet az a pár megabájt. Nem mindegy tehát, hogy mit és hogyan használsz! 

Gondolkodj mindig előre!

Az online navigáció külföldi használatához a mobilszolgáltatódnál rendelhetsz napi, heti csomagokat, melyek csak meghatározott adatforgalomig engedik a használatot. Ezzel mindenképp érdemes számolni, hiszen így megvédheted a pénztárcád. 

Az off-board, fizetős alkalmazások 3G vagy Wi-Fi kapcsolaton keresztül töltenek le mindent. Ilyen megoldás a Google Maps is. Ezzel szemben az onboard megoldások nem generálnak adatforgalmat, a térképek a telefonon tárolódnak. Csak egyszer kell megvenned és utána használhatod is!

Tanácsok indulás előtt offline, és online navigációhoz is:

  • Még otthon állítsd be a térképet, nehogy az úton derüljön ki, hogy használhatatlan!
  • Kapcsold ki a műholdképes nézetet, mert szinte zabálja az adatforgalmad.
  • Kapcsold ki a felesleges tartalmak letöltését is, például az automatikus frissítéseket. Ne Facebokozz, ne nézd meg a leveleid! (Már ha nem szükséges)
  • Figyelem, a tervezés, és a keresés funkció pénzbe kerül! A térkép letöltés viszont működik offline üzemmódban, így minimálisra csökkentheted a kiadásokat.
  • A GPS navigáció körülményes adatforgalom nélkül, könnyen lehet, hogy az utolsó pillanatban szól, hogy merre kanyarodj, vagy kerülőutakon vezet. Légy tehát körültekintő, ha nem akarod az 1 órás utat 2 alatt megtenni!

Bónusz tipp: Létezik olyan offline navigátor is, mely pár napig ingyenesen kipróbálható, így kockázatmentesen letesztelheted. 

Hozzászólások
Még nincsenek kommentek
Hozzászólás írásához jelentkezzen be!