• Magyar

Nyomkövetés Blog

GPS a sportban

Valóban szüksége van GPS-re egy sportolónak? Nézzük, mi a választék, s hogy miért jársz jól, ha edzéshez ilyen kütyüt/alkalmazást használsz. Kezdjük a legcsúcsmodernebb kategóriákkal. 

Térképes, professzionális GPS készülék

A legfelső kategória a GPS-ek világában. A hegymászók, hetekig túrázók kedvence, hiszen ceruzaelemekkel, illetve ceruzaaksikkal működnek. Persze, tartalék elemek nélkül ez sem a legélhetőbb megoldás, de az előrelátó sportoló nem feledkezik meg arról, hogy bebiztosítsa magát.

Sok rajta a funkciógomb, így egyszerűbb a használata. Nagy előnye, hogy a legtöbb modellhez jár barometrikus nyomásmérő és iránytű is.

Térképes sport GPS készülék

Ez már komoly darab. Akár érintőképernyős is lehet. A kijelzőn egyszerre mutathatja az összes lényeges teljesítményadatot (pulzus, megtett út, sebesség, szint, távolság egy adott pontig, vagy célig, stb.)

Térképe tetszőlegesen nagyítható, kicsinyíthető, s részletesen is megtekinthető. Beállíthatók rajta az útvonalválasztás preferenciái.

Akik szeretik: futók, bringások

Hátrány: beépített Li-ION, vagy Li-Pol akku

GPS Track POD 

Összetevői: egy GPS vevő és egy integrált GSM egység

Trackeli az utat, bejelölhetők rajta érdekes pontok, a leghasznosabb helyek. S persze, folyamatos jelet küld az épp aktuális pozícióról.

Ők használják: például a terepfutók. Nincs csalás-nincs ámítás, a versenyzők helyzete végigkövethető egy képernyő előtt.

GPS órák útvonalnavigációval

Ennél az óránál könnyebbség, hogy már otthon megtervezhető az út, feltölthető az órára, és be lehet vele járni az adott útvonalat. Térkép nemigen van rajtuk (de nem is éri meg telepíteni rájuk, mert belassulnak tőle), de kereszteződéseknél mutathatják, merre tovább. Kijelzi a megtett utat, s a végpontig hátralévő távolságot. Akár track-et is rögzít.

Hazatérve az adatok letölthetőek a gépre.

Ehhez nagyszerű: futás, biciklizés, s minden olyan sportféle, ahol alap a navigáció, de a térkép nem lényeges.

GPS órák 

A futók nagy segítői. A fejlettebb típusok már pulzust is mérnek, s GPS alapon számolják a sebességet. Jelzi, mikor mennyivel mentél, milyen szintkülönbséget tettél meg. Persze, mutatják a megtett útvonalat is. Néhány modell kalóriát is számol.

Amit nem tud: navigálni, ámbár a kezdőpont és végpont távolságát és irányát képes belőni. Általában nem tudod lementeni róla az adatokat sem.

Nekik a legjobb: futók

GPS útvonaltrackelő app 

A legolcsóbb lehetőség az okostelefonra -sokszor ingyenesen- letölthető applikáció. Lenaplózza hol jártunk, útvonalat ment, mutatja a távot, a szintkülönbséget, a sebességadatokat.

Ahova ajánlott: parkba, városszélre, gyalogláshoz, futáshoz, de akkor már ilyen erővel használhatsz órát is.

Ide ne vidd: erdőbe, sziklás területekre, mert könnyen elveszti a jelet, s annak buzgó keresése közben atomgyorsan meríti az akkumulátort.

A kiegészítőkről is essen néhány szó

Ezeket szerezheted be, ha valamire többre vágysz:

futáshoz-giroszkópos gyorsulásmérő

kerékpárra-kerékfordulatmérő-szenzor, ANT+ rádiós kapcsolattal csatlakozó wattmérők, pulzusmérők.

Ha pedig igazán pontos navigációra, s gyors helyzetmeghatározásra vágysz, Neked találták ki a GLONASZSZ – az orosz műholdas helyzetmeghatározó rendszert.

Tippek: Vásárláskor kérd az eladók segítségét, olvass termékteszteket a neten, s ismerőseidtől is kölcsönkérheted a GPS-üket, hogy tégy egy próbát.

Persze nem csak gyalogláshoz, futáshoz, kerékpározáshoz, vagy túrázáshoz használhatók a GPS készülékek, már a síelők, úszók is nagy hasznát veszik. Nem is beszélve például a motorsportról, de az már egy másik blogbejegyzés témája lesz.

Hozzászólások
Sport és GPS? Térképes játékok az élen (www.scifimagazin.hu/sport-es-gps-terkepes-jatekok-az-elen/) 2015. August 18. 11:41
A comment elfogadásra vár.
Hozzászólás írásához jelentkezzen be!