• Magyar

Nyomkövetés Blog

GPS a motor-és autósportban

Mindentudó navigáció

Motorozol, vagy csak érdekel ez a sport? A tévé képernyője elé ragadsz, ha Forma1 közvetítés veszi kezdetét? Érdekel, hogy milyenek a motor-és autósport GPS-ei? Akkor Neked szól ez a cikk.

A motorostúrák résztvevőinek olykor szükségük lehet navigációs eszközökre. Már csak az üzemanyag, s az időkérdés szempontjából is fontos bebiztosítani az utat, s tudni, hogy épp merre járunk. Persze, két keréken jól jön a térkép (nagy felbontású, minőségi kivitelezés, kifejezetten motorosoknak), és az iránytű is, hiszen a modern kor vívmányai sem mindig 100%-osak. 

A profi navigációs eszközök vízállóak, és nagy fényerejűek, így például erős napsütés, s égi áldás esetén is jól használhatóak. Képernyőjük elég nagy ahhoz (legalább négycolos legyen), hogy jól lehessen rajta tájékozódni, s még a kesztyűben való kezelés sem lehetetlen. Az áruk magas, de akinek nélkülözhetetlen, meg fogja venni. Mielőtt kiválasztod az igazit, nézd meg az adatbázisát, ami annál jobb, minél több térképet tartalmaz, hiszen ki tudja, merre visz még a sors. Jól jöhet, ha tudod, hol találsz benzinkutat, gyógyszertárat, vagy épp szállást, pihenőhelyet. A legtöbb ilyen készülék jelzi a motorozással töltött időt, s sebességet is. Tárhelyük általában bővíthető.

Mire jó a GPS igazából a motoros túrákon?

Ha hegyekben kanyarog az utad, vagy nagyvárosokban jársz, nem fogsz annyit bajlódni a leágazókkal. Jó hír, ugye?

Fogadd meg: Ne csak a műholdas navigációra támaszkodj. Tekintsd inkább csak kiegészítőnek, s út előtt készíts itinert papírtérkép alapján. A kütyü is tévedhet, s ha felkészült vagy, kivédheted a kellemetelen meglepetéseket. Mondjuk azt, hogy több kilométerre találd magadat a céltól.

Tudtad, hogy már olyan fejvédőt is terveznek, amiben helyet kap egy 180 fokos látószögű kamera? Ígérnek hozzá visszapillantót, s Bluetooth egységet, mely kommunikál a telefonunkkal és a navigációs készülékekkel? A jövő még számos meglepetést tartogathat a motorsport szerelmeseinek.

Forma 1 és a GPS

A GPS alapú nyomkövető rendszerek professzionális felhasználói az F1 csapatok. A sok esetben 300 km/h-s sebességgel száguldó autók adatait mérnökök figyelik. A távoli mérést, adattovábbítást és vezérlést a telemtria teszi lehetővé, vezetéknélküli kommunikációs rendszeren keresztül. A mérnökök valós időben látják az autók műszaki paramétereit, képet kapnak a pilóta vezetési stílusáról, s a lehető legjobb teljesítmény elérése érdekében tudják módosítani az autó beállításait is. Többek között tudják nézni a guminyomást, olajhőmérsékletet, gyorsulási adatokat, s még sok ezer paramétert.

Egy kis érdekesség: Az F1 versenyautókba olyan GPS rendszer van beépítve, amely nagyobb biztonságot nyújt a versenyzőknek. Lényege, hogy a pálya bármely részén a marsallok által használt zászlójelzésnek megfelelő színű LED (piros, sárga, vagy kék) lép működésbe. Így a versenyzők hamarabb értesülnek a zászlójelzésekről, s szabálykövetőbben tudnak viselkedni. Sőt, a GPS rendszer révén a versenyigazgató az egész futam alatt nyomon tudja követni, hogy melyik autó épp hol jár. A rendszer nagy segítség a pilótáknak, mert a lámpa színe alapján tudni fogják, hogy milyen sebességgel haladjanak, s hogy a pálya bizonyos szakaszán számolniuk kell-e veszélyforrással. 

Hozzászólások
Még nincsenek kommentek
Hozzászólás írásához jelentkezzen be!