• Magyar

Nyomkövetés Blog

Ember a levegőben! – Ki ugrik ki magasabbról?

 

Friss ugrás rekordok

Az ejtőernyős sport kedvelői, és űzői körében nem ritkák a szakmai megmérettetések, a rekordkísérletek. Ezeknél az ugrásoknál minden másodperc számít. Szemezgettünk, és bámulatos adatokra bukkantunk.

2015. július 31-én egy szokatlan rekordkísérletnek lehettek a tanúi azok, akik az illinois-i Ottawa fölötti eget kémlelték. Egy 'virágot' láttak lefelé zuhanni, melyet 164 szabadeső ejtőernyős alkotott. Tették mindezt átlagban 250, de helyenként 380 kilométer per órás legnagyobb sebességgel, ráadásul fejjel lefelé zuhanva. Nézd csak meg a saját szemeddel: https://www.youtube.com/watch?v=yooe5JFlibM

Szerencsére nem ütköztek semmivel, és a nagy magasság miatti oxigénhiányos állapot is elkerülte őket, így ejtőernyőiket kibontva, immár szétválva értek földet, annak biztos tudatában, hogy új rekordot állítottak fel.

„A levegő az igazi otthonom.”

Hallottál már Felix Baumgartner-ről? Igazi úttörő az ejtőernyősök sorában, hiszen 2012. október 14-én elsőként lépte át hangsebességet, s annak mintegy, 2,4-szeresét érte el. 39 045 méterről ugrott ki, és 1342,8 km/h sebességgel zuhant a Föld felé. Szabadesésének ideje 4 perc 19 másodperc volt. Méltó cselekedet volt ez ahhoz, hogy a Guiness Rekordok könyvének lapjain találja a saját nevét.

Videó az ugrásról: https://www.youtube.com/watch?v=vvbN-cWe0A0

A rekordok persze azért vannak, hogy megdöntsék őket. 

Az 57 éves Alan Eustace, a Google konszern vezető tisztségű dolgozója 2014-ben már 41 424 méteres magasságból, azaz a sztratoszféra felső pereméről ugrott ki Új-Mexikó állam felett. “Csodálatos volt, láttam a világűr sötétségét és a légkör rétegeit”-vallotta a The New York Times című lapnak. Két óra alatt jutott fel egy héliumballon segítségével, ott elidőzött fél órát, majd ugrása után négy és fél percet töltött szabadesésben. 

Nálunk is ugrottak már rekordot

No, de hogy hazánkról is essen szó, Magyarországon, Kaposújlakon 2012-ben került sor 46 sportoló 4000 méteres magasságban, egy alakzatban való sikeres összekapaszkodására, és földet érésére. Az ejtőernyősök 4500 méteren ugrottak ki a gépből, 55 másodperc alatt rendeződtek formációba, és 1800 méteren váltak szét. Igaz, hogy közülük nem mindenki volt a honfitársunk, de mi akkor is büszkék vagyunk erre az eredményre, pláne, hogy a rekordot kemény munka előzte meg, és a 14.próbálkozásra sikerült csak kivitelezni.

Te is felállíthatod a saját rekordodat! Ha eddig maximum csak a lépcső tetejéről ugrottál le, itt az ideje, hogy megtapasztald a 4000 m magasból való tandemugrás semmihez sem hasonlítható élményét. 

Nálunk ugyan várnod kell áprilisig, hogy ugorhass (most nagyon hideg lenne odafenn), de megéri! Addig is olvasd el a gyakori kérdéseket, és nézd meg videógalériánkat, hogy lélekben felkészülhess a nagy kalandra!

 

 

 

 

 

Hozzászólások
Még nincsenek kommentek
Hozzászólás írásához jelentkezzen be!