• Magyar

Nyomkövetés Blog

Állati nyomkövetés

Nem tér vissza a cica az éjjeli vadászatról? Elszökik a kutyus a sétáltatás során? Egy szép délután egyszer csak megvadul a lova, és elvágtat? Netalán kalandvágytól fűtve szárnyat old a kedvence? Találja meg a kis kalandort nyomkövető segítségével!

Kedvenceinek kicsi, könnyű jeladókat biztosíthat, melyek biztosan nem zavarják a mindennapjaikban. Nyakörvre lehet őket fűzni, ráadásul bizonyos mértékben vízállóak, és ütésállóak is, így elősegítik a keresés eredményességét. A GPS elvezet a forró nyomhoz!

A medve nyomában

Hallotta a híreket? Idén májusban az Aggteleki Nemzeti Park területén tűnt fel egy Iwo nevű barnamedve, akit Lengyelországban jelöltek meg. A hír kisebb riadalmat keltett, de a medve azóta már messze jár…

 

A madarak útját ki mondhatja meg?

2007 és 2010 között kerecsensólymok vonulását, megtelepedési szokásait kezdték el megfigyelni Magyarországon a kerecsensólyom-védelmi LIFE-program keretében. A 39 fiatal, és 5 öreg madarat egyáltalán nem zavarja a mindössze 22 grammos kis szerkezet. A szalakóták megmentéséért is erős a küzdelem, amit az 5,5 g-os GPS nagy mértékben segít.

Jelenleg is fut „A parlagi sas védelme Magyarországon” című projekt, mely során 30 fiatal sas útját követik. A program során a madarakat ért bűncselekmények, pl. a mérgezés ellen szeretnének fellépni. A rádióadó felhelyezése történhet lábra, hátra, vagy a középső kormánytollakra. Négy hazai madárfaj egyedeit követheti nyomon, ha ide kattint!

 

Érdekes apróságok

Nagy-Britanniában már 1000 vöröshangyára is került 1mm-es nyomkövető berendezés. Így a kutatók bepillanthatnak a hangyák társadalmi életébe.

Az állatvédők, és gazdik nagy támasza, segítőtársa a GPS nyomkövetési lehetőség.

Óvjuk, védjük az állatokat együtt!

Hozzászólások
Még nincsenek kommentek
Hozzászólás írásához jelentkezzen be!