• Magyar

Nyomkövetés Blog

A rendőrség munkáját segítő nyomkövetők

A GPS alapú riasztók a rendőrség munkáját is segítik. Cikkünkben a teljesség igénye nélkül bemutatjuk a nyomkövetők néhány felhasználási területét.

Ezek a rendszerek a tulajdonosoknak csekély beruházást, és havi pár száz forintos előfizetést jelentenek csupán.

Autólopások

Vegyük például a műholdas gépjárművédelmet. A rendőrség akkor tud a leghatékonyabban segíteni, ha a rendszer rendelkezik 0-24 órás diszpécserszolgálattal, hatósági háttértámogatással. Ők értesítik ugyanis a rendőrséget baj esetén. Akkor például, ha illetéktelen kezek megpróbálják azt kiszerelni. A legjobb, ha a védelem GSM blokkolási védelemmel is rendelkezik, ami egy GSM blokkoló használatával megkísérelt hárítás esetén azonnal riaszt. A flottakövetési rendszer segítségével tehát a rendőrautó a lopott autó után tud eredni.

Érdekességek

Már ponyvavédelem is létezik, valós idejű nyomkövetéssel, ami jelez, ha élesített állapotban a hátsó raktérajtó, vagy a GPS rendszer zárt doboza kinyílik.

Az optikai vámzárról hallott már? Meghatározó eszköz az embercsempészet, vagy az árulopások megelőzésére.

Hozzávalói: egy ellenálló műanyag burkolatú acélsodrony, belsejében üvegszálas technológiával. Ennek végeit dugja a vezető az autó alvázára szerelt szabotázsvédelemmel ellátott egységbe. Ha megszakad az egység által az optikai szálba kibocsátott fénynyaláb, a rendszer riasztást küld a kamionba épített GPS járműkövetés eszköznek, amely ezt a diszpécserközpontnak továbbítja. Ekkor értesítik a sofőrt, az üzembentartót, és ha szükséges, a hatóságokat is. 

Speciális jeladókat már motorok esetében is lehet alkalmazni, melyek értesítést küldenek a tulajdonos mobiltelefonjára a Google térképének alkalmazásával. Így, ha valaki eltulajdonítja a járművet, meg lehet határozni a mozgását, és a tartózkodási helyét.

Egészen új fejlesztés a kerékpárba beépített nyomkövető eszköz, mellyel a tulajdonos, és a hatóságok is ellenőrizhetik a kerékpár valós idejű tartózkodási helyét. A rendszerhez lopásmegelőző is tartozik, virtuális logikai lakattal. A beépített giroszkóp értesítést küld a tulajdonos mobiltelefonjára, ha elmozdítják a kerékpárt, s még az adott környék biztonsági adatairól is tájékoztat.

Az állatvédelem eszköze is lehet a GPS. Legutóbb például egy GPS nyakörvvel ellátott barnamedvét lőttek le. A medvét azért látták el az eszközzel, hogy megtudják, hogyan használja a faj a természetes élőhelyeket, melyek a telelő-, illetve táplálkozóhelyek, melyek a kritikus élőhelyfragmentációs forrópontok. A rendőrség nyomoz.

 

A fenti megoldásokon kívül léteznek nyomkövető karperecek, személykövető GPS-ek, például a postások védelmében. Sőt, GSM helymeghatározásra újabban már elő is fizethetünk az egyes telefontársaságoknál. A technikai fejlődés pedig még korántsem állt meg...

Hozzászólások
Még nincsenek kommentek
Hozzászólás írásához jelentkezzen be!