• Magyar

Nyomkövetés Blog

A nők, vagy a férfiak tájékozódnak-e jobban?

A közvélemény szerint a férfiak tájékozódnak jobban. Valóban így van, és a nőké a második hely, vagy nemi diszkriminációval állunk szemben?  

Adott egy térkép, valamint egy női, és egy férfi sofőr, akinek ki kell rajta igazodnia. A nők aszerint fogják forgatni, amerre épp mennek, a férfiak erre agyban is képesek. Míg a nők egy csomó mindent figyelembe vesznek, és emiatt lassabban tájékozódnak, a férfiak titka az útvonalak leegyszerűsítésében rejlik.

A kutatások azt bizonyítják, hogy míg a férfiak a térképek nézegetése közben agyuk jobb féltekéjének tájékozódási központját használják, addig a nők mindkét agyféltekéjüket bevetik, ámde kevesebb sikerrel. A férfiakat az is segíti a tájékozódásban, hogy jobban el tudják képzelni a tárgyakat 3D-ben.

Nos, eddig a férfiak állnak nyerésre. De lássuk, mi a helyzet a perifériás látással! Ebben már a nők aratnak babérokat. A férfiak térérzékelésben, a nők a tereptárgyak segítségével való tájékozódásban a szuperebbek. Szűkebb terepen jobban látnak, mivel észreveszik, megjegyzik a tárgyak helyét, színét.

A nemek tájékozódási képessége közti különbség az autópályákon is visszaköszön. A férfiak gyors reflexeiknek, jobb tájékozódási képességüknek hála hamarabb célt érnek. A nők is jól vezetnek, igaz, általában lassabban haladnak, de kiváló perifériás látásuk folyományaként van tehetségük a balesetek elkerüléséhez. S hogy a parkolás nehezebben megy szűkebb helyre, és tolatva? Igen, általában így van, de ezt is megoldják.

Ha egy férfi és egy nő egy időben leugrik egy felhőkarcoló tetejéről, melyik ér le előbb? A férfi. Miért? Mert a nő eltéved útközben." Nevess egy jót, és ne törődj az előítéletekkel!

Hozzászólások
Még nincsenek kommentek
Hozzászólás írásához jelentkezzen be!